Στο πάγιο τοπικό αίτημα της λειτουργίας αυτόνομου τομέα ΕΚΑΒ Κέρκυρας καθώς και στην αναγκαιότητα δημιουργίας τομέων στο νότο και στον βορρά, αναφέρθηκε η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, στην παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών την Τετάρτη (31/1) με θέμα ημερήσιας διάταξης «Δομή του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) στην Περιφέρεια». Η Φ. Βάκη αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα, που έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών στο νησί.

 

Ολόκληρη η παρέμβαση:

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε και σας ζητώ και εκ προοιμίου συγγνώμη που θα πρέπει να αποχωρήσω.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας θέσω κάποια αιτήματα σχετικά με τον τομέα ΕΚΑΒ της Κέρκυρας. Ο τομέας ΕΚΑΒ Κέρκυρας υπάγεται αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων. Πάγιο αίτημά μας αποτελεί η λειτουργία αυτόνομου ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα καθώς και η δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ νότου (Λευκίμμη) και βορρά.

Έχει εκφραστεί, κύριε Πρόεδρε, η δυσαρέσκεια ότι οι ανάγκες σε προσωπικό του τομέα ΕΚΑΒ Κέρκυρας συνεχώς αγνοούνται στις σχετικές προκηρύξεις. Σημειώνεται ότι με την προκήρυξη των αρχών 2016 είχαν προβλεφθεί τέσσερις θέσεις προσωπικού ασθενοφόρου για την Κέρκυρα. Ωστόσο, αποχώρησαν στη συνέχεια τρία άτομα εξ αυτών. Πρόσφατα, προκηρύχθηκαν δύο θέσεις για τη βάση ΕΚΑΒ της Λευκίμμης, εξ όσων γνωρίζω.

Αυτή τη στιγμή όμως στη Κέρκυρα υπηρετούν περίπου 28 άτομα εκ των οποίων τα τέσσερα μετακινημένα στα Ιωάννινα. Υπηρετούν ακόμη πέντε άτομα στο τηλεφωνικό κέντρο. Αν υπολογίσουμε λοιπόν -και έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας- τις άδειες και τα ρεπό των υπόλοιπων 19,  προκύπτει η στελέχωση δύο πληρωμάτων ασθενοφόρων για όλο το νησί.

Υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των ασθενών, προκύπτουν εμπόδια και λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης του νότου και του βορρά από το νοσοκομείο και θα θέλαμε σας παρακαλώ πολύ να τα λάβετε και αυτά υπόψη σας, Βεβαίως υπάρχουν και άλλα θέματα, π.χ. το πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο και επίσης ας ληφθεί υπόψη ότι η Κέρκυρα είναι κατεξοχήν τουριστικό μέρος, πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός την περίοδο των διακοπών και μια υποστελεχωμένη υπηρεσία οπωσδήποτε δημιουργεί προβλήματα.

Αυτά ήθελα να σας θέσω. Ευχαριστώ πολύ.