Την απογοήτευση της εκφράζει η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων Airbnb από την απόφαση της δημοτικής αρχής του Άμστερνταμ να συρρικνώσει στο μισό τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που θα επιτρέπονται ετησίως για κάθε ενοικιαζόμενο σπίτι στην Airbnb από το 2019.

Το δημοτικό συμβούλιο της ολλανδικής πρωτεύουσας αποφάσισε την Τετάρτη ότι το τρέχον όριο των 60 διανυκτερεύσεων για ενοικιάσεις διαμερισμάτων θα μειωθεί στο ήμισυ από το 2019 «για να αναχαιτιστεί η αρνητική επίδραση των ενοικιαζόμενων κατοικιών διακοπών».

«Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μαζική ανάπτυξη στην αγορά της ενοικίασης κατοικιών στους τουρίστες», ανέφερε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι είχε αρνητική «επίδραση σε διάφορες γειτονιές του Άμστερνταμ».

Το Άμστερνταμ προσελκύει περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως – τον ίδιο αριθμό με το σύνολο του ολλανδικού πληθυσμού. Και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ολοένα και περισσότερο για τα θορυβώδη πλήθη τουριστών ιδιαίτερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

Η Airbnb από την πλευρά της αμφισβητεί τη νομική εγκυρότητα της απόφασης και επέμεινε ότι η εταιρεία είχε συνεργαστεί με το συμβούλιο για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των δημοτών. Επτά από τους 10 χρήστες κλείνουν διαμονή σε διαμερίσματα εκτός του κέντρου της πόλης, ανέφερε.

Είχε προηγηθεί, το 2016 συμφωνία της Airbnb με το Δήμο για την αυτόματη επιβολή ορίων στους ενοικιαστές που θα συμπλήρωναν 60 διανυκτερεύσεις ετησίως. Ταυτόχρονα είχε δεσμευθεί να ενημερώνει το δήμο για τον αντίκτυπο της τουριστικής μίσθωσης καθώς και να δημοσιοποιεί ετησίως στοιχεία για τις δράσεις της.

Προφανώς, το πακέτο μέτρων απέτυχε να αναχαιτίσει τις ανησυχίες στην πόλη για αντικοινωνικές συμπεριφορές που σχετίζονται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ή να πείσει επαρκώς όσον αφορά τον αντίκτυπο της πλατφόρμας στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με την διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής της Airbnb για την Ελβετία και τη Σκανδιναβία, Bo de Koning, ο μέσος ιδιοκτήτης στην πόλη αποκομίζει λιγότερα από 4.000 ευρώ ετησίως από την ενοικίαση μέσω Airbnb, καταφέρνοντας να διαθέσει το σπίτι του σε τουρίστες λιγότερες από 3 ημέρες το μήνα κατά μέσο όρο. Όπως τονίζει δε το 2015 και 2016, η Airbnb συνέλλεξε περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ τουριστικού φόρου στην πόλη.

Δεν είναι μόνο το Άμστερνταμ που βλέπει αρνητικά τα πλήθη των τουριστών που χρησιμοποιούν τα διαμερίσματα της Airbnb. Και στη Βαρκελώνη γίνονται προσπάθειες να περιορισθεί η αύξηση των ενοικιαζόμενων σπιτιών μέσω Airbnb, ενώ και στο Βερολίνο μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση χρειάζεται άδεια για την τουριστική μίσθωση ενός ολόκληρου διαμερίσματος της Airbnb από τουρίστες με ανώτατο όριο τις 60 διανυκτερεύσεις.