Επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και παζάρια στις πλάτες των λαών

Βυθισμένη» στις σκληρές κόντρες ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι η γειτονιά μας, όπως βεβαιώνει η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον μονοπωλιακών κολοσσών αναζωπυρώνει τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς σε όλα τα επίπεδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες στη Λεκάνη της Μεσογείου, όπου οι διαγωνισμοί ανάθεσης ερευνητικών δικαιωμάτων (όπως σε Ιόνιο και Κρήτη), οι γεωτρήσεις (όπως στην κυπριακή ΑΟΖ), αλλά και τα σχέδια για την «αξιοποίησή» τους (όπως σε Αίγυπτο και Ισραήλ), γίνονται μέρος ευρύτερων επιχειρηματικών σχεδιασμών και του γενικότερου συσχετισμού δύναμης ανάμεσα σε ισχυρά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Η όξυνση των αντιθέσεων αποτυπώνεται και στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, με την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών, με την αμφισβήτηση νησιών, του εδάφους, των χωρικών υδάτων, αλλά και του ελληνικού εναέριου χώρου. Ταυτόχρονα προχωρά η συγκρότηση αμερικάνικης βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που στη Λάρισα αναμένονται τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αναβαθμισμένοι ρόλοι προβλέπονται και για Σούδα – Αραξο – Ανδραβίδα .Οι σχεδιασμοί αυτοί προχωρούν παράλληλα με το στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία.
Πιο επικίνδυνος όλων είναι, βέβαια, ο στόχος της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για το κεφάλαιο, που βάζει το κεφάλι του λαού στον τορβά τον ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της πίτας. Όπως δείχνουν και οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Ν/Α Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, αλλά και οι «διευθετήσεις» που επιχειρούνται στα Βαλκάνια, με επίδικο τους δρόμους των εμπορευμάτων και της Ενέργειας, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται, μόνο ασφάλεια δεν πρέπει να αισθάνονται οι λαοί όταν στην «αυλή» τους κονταροχτυπιούνται τα μονοπώλια της Ενέργειας, με τη συνοδεία μάλιστα αντίπαλων στρατιωτικών δυνάμεων.
Η στάση Πόντιου Πιλάτου του ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά για το ζήτημα της σύλληψης και κράτησης στις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εκθέτει απόλυτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει εξελιχθεί στον καλύτερο σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά και όλους όσοι συνεχίζουν να αναγορεύουν αυτό τον επικίνδυνο για τους λαούς και τη χώρα μας οργανισμό, σε εγγυητή της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Οι τελευταίες εξελίξεις που επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μπαίνει πιο βαθιά στο σπιράλ επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι. Να κλιμακωθεί η εργατική – λαϊκή πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από αυτούς τους σχεδιασμούς. Να πάρει απάντηση η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις για το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων να μετουσιωθεί σε επαγρύπνηση και οργανωμένη πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σε συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας που εναλλάσσει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την «ιμπεριαλιστική ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο.

Η Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί σε πικετοφορία τη Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 19:00 το απόγευμα στην Ανουντσιάτα, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας. Ενάντια στο σάπιο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση, πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά.