Η απάντηση που απέστειλε η κυρία Αγγελική Βρετού Νομικός της ομάδας καθημερινότητας στο γραφείο του Πρωθυπουργού σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο δημοτικό σχολείο Γουβιών, έτσι όπως περιγράφεται στην επιστολή που είχε αποσταλεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού δεν ικανοποιεί τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Ουσιαστικά πρόκειται για την απάντηση του Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Κέρκυρας και ο Σύλλογος αμφισβητεί τις παρεμβάσεις που ισχυρίζεται ο Αντιδήμαρχος ότι έγιναν. Πάντως βγαίνει και είδηση αφού ο Αντιδήμαρχος Παιδείας τονίζει ότι ο Δήμος έχει αρχίσει τις διαδικασίες για την κατασκευή σχολικού κέντρου στην θέση «Πύλα» μέσω ΣΔΙΤ. Ακολουθεί η απαντητική επιστολή του Αντιδημάρχου Παιδείας:

«Αναφορικά με το Δημοτικό Σχολείο των Γουβιών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, τα προβλήματα του Σχολείου αυτού, όπως και του γειτνιάζοντος Δημοτικού Σχολείου Κοντοκαλίου είναι συσσωρευμένα από 10ετίες και η επίλυσή τους αποτέλεσε εξαρχής πρώτη προτεραιότητα για την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Βάσει αυτού, προχώρησε στα εξής:

– Στα πλαίσια των ιδιαίτερα πενιχρών και δυσανάλογων σε σχέση με τα συσσωρευμένα προβλήματα Σχολικής Στέγης στο νησί μας επισκευαστικά κονδύλια που διατίθενται από το Κεντρικό Κράτος (108.000 ευρώ για 112 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία ήτοι, 964 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε σχολείο), δόθηκε άμεση προτεραιότητα στο Δημοτικό Σχολείο Γουβιών και πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις, όπως ενίσχυση της περίφραξης, στέγαστρα στα κουφώματα, βαψίματα κ.ά .

– Από δωρεά που έλαβε ο Δήμος μας από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, κατ’ εξαίρεση και ενώ ακόμη δεν διανεμήθηκε το σύνολο της δωρεάς λόγω των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων, παραχωρήθηκαν στο Σχολείο Γουβιών πόρτες για την ανακαίνιση των τουαλετών , έπιπλα κλπ.

– Η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α’θμιας Εκπαίδευσης καταβάλλει ανελλιπώς τέσσερις φορές ετησίως τα προβλεπόμενα για το Σχολείο λειτουργικά ποσά, τα οποία καλύπτουν τόσο την εύρυθμη λειτουργία του όσο και επισκευαστικές ανάγκες μικρής κλίμακας, άμεσα συνδεδεμένες με την λειτουργικότητα του.

-Στο Σχολικό Τεχνικό Πρόγραμμα 2018 έχουν προβλεφθεί παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Γουβιών, ενώ για το Νηπιαγωγείο εξετάζεται η άμεση μεταστέγαση του.

– Για τον υποσταθμό της ΔΕΗ αναμένουμε τη μεταφορά του.

– Αναφορικά με τον αμίαντο, η απομάκρυνση του είναι ιδιαίτερα δαπανηρή (πολύ μεγαλύτερη από τη συνολική ετήσια επιχορήγηση για επισκευαστικά), συνεπώς ο Δήμος Κέρκυρας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα αυτό είναι γενικότερο στο νησί, τόσο σε επίπεδο σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων, όσο στο επίπεδο των σωληνώσεων υδροδότησης κλπ. Θεωρούμε ότι η παρέμβαση της Πολιτείας πρέπει να είναι άμεση.

Όμως,

Όσες παρεμβάσεις και να γίνουν, όσα χρήματα και να δαπανηθούν, ποτέ το συγκεκριμένο σχολείο δεν θα αποτελέσει ένα αξιοπρεπή χώρο για την εκπαίδευση των παιδιών.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει πρόταση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για την ανέγερση νέου Σχολικού Κέντρου που θα καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών και νηπίων των περιοχών Γουβιών και Κοντοκαλίου, στην περιοχή Πύλα Κοντοκαλίου σε ιδιόκτητο δημοτικό οικόπεδο. Ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κέρκυρας ολοκληρώνει το σχετικό φάκελο, σε συνεργασία με την Grant Thorton.
Ας σημειωθεί ότι η ανέγερση του εν λόγω Σχολικού Κέντρου αποτελεί διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και εν γένει των Κερκυραίων και είναι η πρώτη φορά που έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση του.

Σχετικά με το αίτημα του Συλλόγου Γονέων Γουβιών για την ανέγερση του Σχολικού Κέντρου στη θέση «Σκέρος» Γουβιών , σημειώνουμε ότι το οικόπεδο ανήκει στην ΕΤΑΔ.

Η Δημοτική Αρχή Κέρκυρας έχει ζητήσει επανειλημμένα την παραχώρηση του οικοπέδου στον «Σκέρο» για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις , για στέγαση του ΙΕΚ Τουρισμού και άλλες ανάγκες του Δήμου, καθώς επίσης και για εναλλακτική λύση για το Σχολικό Κέντρο Γουβιών/ Κοντοκαλίου, εάν δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Το αίτημα του Δήμου μας για την παραχώρηση του οικοπέδου έχει εκφραστεί με επιστολές του Δημάρχου και προσωπικές επαφές στην ΕΤΑΔ, στα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών κ.ά. Επιπλέον διατυπώθηκε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας δημόσια προς την υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιόνιων Νησιών και αναμένουμε σχετική απάντηση.

Πάντα στη διάθεση σας»