Στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε η παράταξη «ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ» η Μερόπη Υδραίου με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης της δήλωσαν τα ακόλουθα:
‘’Οι ώρες είναι τόσο κρίσιμες και το πρόβημα τόσο οξύ, ώστε δεν αρμόζουν πολλά λόγια και δηλώσεις αλλά απαιτείται δράση και ταχυτατες ενέργειες.Ακρίβως, όμως επειδή βλέπουμε πρωτοφανή αδράνεια και ολιγωρία ,με τον Δήμαρχο απόντα σε ταξίδι και χωρίς καμία πληροφόρηση από τη δημοτική αρχή για την παραιτερω δράση μας, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου,γι’ αυτό ακριβώς προβαίνουμε σε αυτήν την συνεντευξη καταγγέλλοντας με τον πιο έντονο τόνο τη στάση αυτή.
Πήραμε εμείς, λοιπόν, την πρωτοβουλία και ζητήσαμε χθες σύσκεψη από τον αναπληρωτή του Δημάρχου κ.Παντελιό και τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΖΑ και Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Ασπιώτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10:30 με την παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Μαρούφωφ. Στη σύσκεψη αυτή τους παραθέσαμε και τους παραδώσαμε συγκεκριμένα και σαφή στοιχεία, τα οποία συλλέξαμε από διερευνηση από πλευράς μας της δυνατότητας μεταφοράς και του κόστους που αυτό συνεπάγεται καθώς και το νομικό πλαίσιο, αλλά και τις πολιτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό μπορεί να γίνει ευφικτό κατά την άποψή μας.Πιστεύουμε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απειλεί την υγεία όλων μας και την ευημερία του τόπου μας δεν πρέπει να κριθεί μόνο με τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά πρωτίστως με κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά.
Εγώ είμαι η πρώτη που υποστηρίζω ότι κάθε τόπος πρέπει να διαχειρίζεται αυτόνομα τα απορρίμματά του και το έχω δηλώσει πολλάκις. Γι αυτό από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής φωνάζαμε να ενεργοποιηθούν. Μας είπαν ότι δεν βρήκαν ούτε σωστή μελέτη, ούτε χρηματοδότηση. Τους προτρέψαμε, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή να τροποποιήσουν τη μελέτη σύμφωνα με τον όγκο, τη σύσταση και το κόστος των απορριμμάτων που παράγει η Κέρκυρα και να ανατρέξουν σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είτε κρατικό,είτε ευρωπαικό αλλά και αν αυτά δεν επαρκούν σε σύμπραξη με ιδιώτη προκειμένου, το δίχως άλλο, να υλοποιήσουν τη μοναδα ολοκληρωμενης διαχείρισης με έμφαση στην ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, ώστε να μειωθεί και ο ογκος των προς διαχειριση απορριμματων.Δυστυχώς, όσες εισηγήσεις και προτροπές και αν κάναμε δεν εισακουστήκαμε εγκαίρως!
Όταν ,λοιπόν, σήμερα από τη μια πλευρά δια στόματος Δημάρχου δηλώνεται ότι η Λευκίμμη δεν ανοίγει με βία, κάτι για το οποίο συμφωνούμε,ο Περιφερειάρχης δηλώνει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και δεν αδειοδοτεί το ΧΥΤΥ Λευκίμμης και από την άλλη πλευρά το Τεμπλόνι δεν χωράει τίποτα άλλο, η ομόφωνη απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας, φαντάζει μονόδρομος!Εξάλλου, δεν ακούσαμε κανέναν άλλον στο δημοτικό συμβούλιο να διαφωνεί ή να προτείνει κάτι άλλο.Αν είχαν άλλη ή καλύτερη πρόταση ας την έκαναν!
Ως προς το ζήτημα της έκτακης αναγκης η κα Υδραίου επισήμανε:Δεν έχουμε καμία εμμονή ή μανία ,παρότι το προτειναμε 1,5 χρόνο πριν, με την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά με τα παραπάνω δεδομένα που αποτελούν παραδοχή των αυτοδιοικητικών θεσμών, οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε αυτό το πλαίσιο, αφού μόνον έτσι, όπως υπαγορευει η σχετική νομοθεσία, θα εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα επιστρατευθεί η κρατική μηχανή και θα διατεθούν κονδύλια ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.Επίσης, μόνον κατά αυτόν τον τρόπο θα «αναγκαστεί» υποδοχέας εκτός Κέρκυρας να δεχτεί τα απορριμματα μας για προσωρινό χρονικό διάστημα.
Θεωρούμε συνυπευθυνους για τη σημερινή τραγικότητα τόσο την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και την κυβέρνηση που αναληθώς υπόσχονταν στη Λευκίμμη ότι δεν θα πέσει εκεί σκουπίδι και στο Τεμπλόνι ότι θα τους παρουν από εκεί τα σκουπίδια,Α όταν όλοι μαζί Υπουργοί,Βουλευτές,Γεν. Γραμματείς και τοπική αυτοδιοίκηση έβγαζαν οδικούς χάρτες και χρονοδιαγραμματα που ποτέ δεν τηρήθηκαν! Τώρα θα αναλάβουν όλοι μαζί και την πολιτική ευθύνη και το οικονομικό κόστος!
Κάποιοι εμμέσως μας κατηγορούν ρωτώντας μας γιατί καταθέτουμε προτάσεις, γιατί πέρνουμε θέση, γιατί σηκώνουμε μεγαλύτερο βάρος από εκείνο που αναλογεί στο ρόλο μας ως αντιπολίτευση, γιατί δεν αφήνουμε τη δημοτική αρχή να καταποντιστεί για να έχουμε πολιτικό όφελος;Απαντάμε ρωτώντας:
-Είναι Κερκυραίοι αυτοί οι άνθρωποι ; Έχουν γεννηθεί εκείνοι και τα παιδιά τους σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο;Κατοικούν και βιοπορίζονται στην Κέρκυρα; Ας κοιτάξουν στον καθρέφτη και ας απαντήσουν…
Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια, να διαπλακούμε και να συνωμοτίσουμε για πολιτικά οφέλη, με διακύβευμα την υγεία των παιδιών μας και την επιβίωση του τόπου μας. Δεν θα καναβαλίσουμε πάνω στο ταλαιπωρημένο σώμα της Κέρκυρας για το κηνύγι της ψήφου. Δεν θέλουμε να χτίσουμε πολιτική καριέρα πάνω στα σκουπίδια.
Το αν είναι πετυχημένη ή όχι η δημοτική αρχή θα το κρίνει ο λαός, αν δεν το χει κρίνει ήδη …εμείς αυτόν που ξεψυχάει δεν θα τον κλωτσήσουμε ,ούτε θα του δώσουμε τις τελειωτικές μαχαιριές,ειδικά όταν έτσι καταδικάζουμε και την Κέρκυρα.Πολιτευόμαστε από την αρχή της δημιουργίας αυτής της παράταξης ,και όταν είμασταν λίγοι και τώρα που είμαστε πολύ περισσότεροι, με άλλες αρχές, αξίες και ιδανικά, μακρυά από οποιεσδήποτε πρακτικές πολιτικής αλητείας ή πειρατείας.Εφόσον μας τιμήσουν οι συνδημότες μας και αναλάβουμε την τύχη αυτου του τόπου, έχουμε όραμα, σχεδιασμό και πρόγραμμα για να οδηγήσουμε σε ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία τον τόπο μας και η πολιτική μας υπεροχή θέλουμε μόνο πάνω σε αυτά τα θεμελια να στηρίζεται. Αυτό θα είναι το πολιτικό,κοινωνικό αλλά και το συμβόλαιο τιμής με τους συμπολίτες μας.’’