Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνών Αστρονόμων, το οποίο διεξήχθη το τριήμερο 20 -22 Οκτωβρίου 2017 στην Κέρκυρα, στο ιστορικό κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας.
Τίτλος του συνεδρίου ήταν «90 Χρόνια Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Ελλάδα», τιμώντας την ίδρυση του πρώτου συλλόγου –«Αστρονομική Εταιρεία Ελλάδος εν Κερκύρα» – που ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το μακρινό 1927.
Το Συνέδριο, οργάνωσε η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας με συνδιοργανωτές το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Europe Direct περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τον ΔΟΠΑΠΑ Κέρκυρας ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας. Μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου ήταν το Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας και τα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή».
Στο συνέδριο συμμετείχαν 187 σύνεδροι από την Ελλάδα και τη Κύπρο, εκπροσωπώντας τους 38 Ελληνικούς Αστρονομικούς Συλλόγους.
Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τις δράσεις των συλλόγων σε εκπαιδευτικό, εκλαϊκευτικό, ενημερωτικό και ερευνητικό επίπεδο, όπως και οι ανακαλύψεις των Ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων σε παρατηρησιακά προγράμματα.
Καλεσμένος κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ Μιχάλης Αγάθος, ο οποίος συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα που απέσπασε το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τα βαρυτικά κύματα.
Στα πλαίσια του συνεδρίου, αποφασίστηκε – στη συνάντηση των Δ.Σ. των Αστρονομικών Συλλόγων – η διεξαγωγή του 11ου Συνεδρίου να γίνει στην Σκιάθο, τον Οκτώβριο του 2019, με οργανωτή την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.
Τα πρακτικά του συνεδρίου θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, (www.astrosynedrio-2017.gr) μετά την 15η Νοεμβρίου 2017.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και το Δ.Σ. της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας , θα ήθελε να ευχαριστήσει τους συνέδρους και όλους όσους συνεισέφεραν για την επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου, στο νησί που γεννήθηκε η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα, την Κέρκυρα.