Κραυγή απόγνωσης αποτελεί η επιστολή που απέστειλε προς τον Περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο και το Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο ο Πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης της λίμνης Κορισσίων Σπύρος Μίτσουλης, ζητώντας χρηματοδότηση για τις άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να σωθεί η λίμνη η οποία κινδυνεύει από το γεγονός ότι ΄χει φράξει η «μπούκα». Ακολουθεί η επιστολή του κυρίου Σπύρου Μίτσουλη:

«Κύριοι

Ως Διοικητικό Συμβούλιο  της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ιχθυοκαλλιέργειας Λίμνης Κορισσίων Κέρκυρας , απευθυνόμαστε σε σας και σας γνωρίζουμε  ότι η Λιμνοθάλασσα  Κορισσίων και η παραλίμνια περιοχή της ,  που είναι ενταγμένη και στο Δίκτυο NATURA 2000 ,  βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και αργοπεθαίνει .

Ο βασικός  λόγος είναι ότι δεν ανανεώνεται το νερό – ούτε το γλυκό ούτε το αλμυρό , αντίθετα επιχωματώνεται συνεχώς από φερτά υλικά και φύκια. Το βάθος είναι πλέον πολύ μικρό και κατά συνέπεια το οικοσύστημα γίνεται ευάλωτο στις αλλαγές της Θερμοκρασίας, που μπορεί να φτάσουν και τους 30 βαθμούς το καλοκαίρι, πράγμα που συνεπάγεται το θάνατο πολλών ενδημικών ειδών.

Τα μικρά καβούρια έχουν εξαφανιστεί και η  μικρή γαρίδα έχει μείνει σε ελάχιστες ποσότητες. Αντίθετα η λιμνοθάλασσα έχει κατακλυστεί από τα  μπλε καβούρια που σύμφωνα με τους ιχθυολόγους καταβροχθίζουν ό,τι βρεθεί μπροστά τους.

Το γλυκό νερό δε γεμίζει τη λίμνη λόγω ανθρωπογενών μεταβολών στην ευρύτερη περιοχή τόσο με τη μετατόπιση της κοίτης χειμάρρων όσο και απο την υπεράντληση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Από την πλευρά της θάλασσας κακοτεχνίες του παρελθόντος γεμίζουν καθημερινά το δίαυλο με φύκια και φερτά υλικά της θάλασσας .

Αφού σας γνωρίσαμε τα παραπάνω , και την τραγική  κατάσταση που επικρατεί στην Λιμνοθάλασσα , κάνουμε έκκληση σε σας να μας συνδράμετε από την πλευρά σας ,με όποιο τρόπο εσείς νομίζετε πρόσφορο ,  προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τα φύκια ο Δίαυλος προς την Θάλασσα και να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις  για την βιωσιμότητα όλου του εκεί οικοσυστήματος .

Επίσης  και η Οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Επιχείρηση της Λίμνης είναι κι αυτή εξ ίσου τραγική εφόσον δεν μπορεί ούτε τα λειτουργικά της έξοδα να καλύψει και βαδίζει προς χρεωκοπία και διάλυση.

Τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια παρ όλες τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει δεν κατορθώθηκε να ορθοποδήσει η Λιμνοθάλασσα και να αποδώσει ούτε τα στοιχειώδη , διότι απο την έλλειψη του γόνου,  αφού δεν μπορούσε να εισέλθει εντός της Λιμνοθάλασσας , λόγω της μπούκας που συνεχώς έφραζε,  δεν υπάρχουν ψάρια  και τα χέλια είναι ελάχιστα και μετά από γενεές γενεών λειτουργίας της Λίμνης ,  που έθρεψε τόσο κόσμο σε αιώνες και χρόνια δυστυχίας από όλη την περιοχή του Νότου της Κέρκυρας , δυστυχώς οδεύουμε στην καταστροφή της αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα .

Για να  μπορέσουμε λοιπόν ,  να δώσουμε ανάσα ζωής στην Λίμνη θα πρέπει  άμεσα να προχωρήσουμε σε διάνοιξη-  εκβάθυνση του διαύλου και περιμετρικά της υπόλοιπης λεκάνης , ώστε τα ψάρια  και τα χέλια να μπορούν να επιβιώνουν και να αναπαράγονται κανονικά και να δοθεί μία προοπτική ανάπτυξης στην Νότια Κέρκυρα και όχι μόνο,  μέσω της Λίμνης . Επίσης οι πέτρες που βρίσκονται εξωτερικά του διαύλου θα πρέπει  να επανατοποθετηθούν σε τρόπο τέτοιο  που να εμποδίζουν τα φύκια και τα φερτά υλικά από τα θαλάσσια ρεύματα να κλείνουν την είσοδο του διαύλου .

Ο γόνος που εξαιτίας της κλειστής μπούκας από τα φύκια  είναι ανύπαρκτος σχεδόν θα  πρέπει να εμπλουτιστεί με νέο γόνο και νέα είδη όπως λαβράκι , τσιπούρες , γαρίδες και άλλα είδη να καλλιεργηθούν  ξανά στην Λιμνοθάλασσα Κορισσίων και να δοθεί έτσι ξανά μία αναπτυξιακή προοπτική .

Με την παρούσα επιστολή του συμβουλίου μας και αφού σας κάναμε κοινωνούς της  τραγικής κατάστασης που επικρατεί  στην Λιμνοθάλασσα ευελπιστούμε στην άμεση  βοήθεια και αρωγή σας με όποιο τρόπο εσείς κρίνεται πρόσφορο

 

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ

ΜΙΤΣΟΥΛΗΣ  Γ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ